Opbouw van training ter blessurepreventie

Volle bak er weer tegen aan of toch rustig opbouwen?

In de eerste weken van Augustus beginnen de trainingen weer voor het nieuwe seizoen. Iedereen is na de laatste training van het vorige seizoen in de bank geploft, maar na een aantal weken stil te hebben gezeten begint het toch wel weer te kriebelen. Gelijk weer de eerste training er vol tegen aan. Is dat wel verstandig? Of hoe kan je het beste na een periode van rust weer starten?

Het menselijk lichaam maakt gebruik van de term ‘Use it or loose it”. Dat betekent niks meer dan wat het lichaam niet gebruikt dat breekt het af. Spiervolume neemt af, waardoor je spierkracht afneemt. Ook pezen nemen af in veerkracht waardoor ze minder belasting aan kunnen.

Trainingsprogramma en intensiteit

Het jaarlijks trainingsprogramma voor voetballers is opgedeeld in drie hoofdfases:

  • Voorbereiding (algemeen en specifiek)
  • Competitie
  • Overgangsperiode (herstelperiode)

Een voetbal seizoen  bestaat uit twee competitiehelften.

In voetbaltraining zijn de intensiteit en het trainingsvolume tegenpolen van elkaar. Met andere woorden: als de intensiteit toeneemt, neemt het volume (trainingstijd) af.

periodisering

In het begin van het seizoen zullen het volume en de intensiteit rustig aan moeten worden opgebouwd tot aan het begin van de competitie. Vaak is er nog wel een kleine overlap tussen de voorbereidingstijd en het begin van de competitie. Het lichaam heeft 6-8 weken nodig om weer rustig aan te wennen aan de belasting. Aan het einde van de voorbereidingstijd zal de intensiteit steeds hoger liggen, maar zal het volume minder zijn. Bijvoorbeeld door korte intensieve partijspelen.

Ook tijdens de competitie blijft de intensiteit hoog en neemt misschien zelfs nog wel wat meer toe terwijl het volume niet te hoog moet liggen. Na elke training(sprikkel) herstelt het lichaam zich weer en zal het door middel van de supercompensatie zich versterken.

Na een wedstrijd heeft het lichaam meer rust nodig dan na een training. Dat komt vaak door de intensiteit van de wedstrijd. Herstel tijd van 48 uur wordt meestal wel aangeraden na een zware wedstrijd voordat je weer een zware training gaat doen. Valt de eerst volgende training binnen de 48 uur dan wordt er aangeraden een herstel training te doen. Waarin het volume dan wat groter is maar de intensiteit duidelijk een stuk lager.

Belastbaarheid van het lichaam trainen

supercompensatie

Op bovenstaande afbeelding ziet u hoe de belastbaarheid van het lichaam getraind wordt. Tijdens de training daalt de belastbaarheid, maar het lichaam herstelt zich en komt zelfs boven het niveau uit waar het startte. Bij die piek wordt een nieuwe belastingprikkel(training) gegeven. Ook dan volgt hetzelfde proces. De belastbaarheid zakt weer, maar door voldoende herstel stijgt de belastbaarheid en het kunnen waardoor het lichaam steeds sterker wordt.

Worden de prikkels te snel gegeven dan zal het lichaam te weinig rust en herstel krijgen waardoor het lijntje niet omhoog gaat maar juist omlaag. Dan treden er blessures op en kunt u zich 'overtrainen'.

Na een training kan een hersteltijd van 24 uur gerekend worden rekening houdende dat in het begin van het seizoen de trainingen rustig worden opgebouwd en steeds iets zwaarder kunnen worden gemaakt.

Luister naar spierpijn en vermoeidheidstekenen. Dat geeft voor een ieder de beste indicatie welke intensiteit iemand aankan.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Fysiotherapie Hazenkamp heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract. Zonder aanvullende verzekering betaalt u zelf de kosten. Deze staan vermeld onder 'tarieven' op onze website.

Locatie in Nijmegen

Fysiotherapie Hazenkamp
Vossenlaan 88
6531 SP Nijmegen
T: 024 - 8330022
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl